lauantai 28. joulukuuta 2013

Joulu tunnelmia

Kyllä on ollut erikoinen joulu tänä vuonna. Erityisen synkkä ja sateinen. Mutta sitä suuremmalla syyllä saatiin löhötä viltin alla syöden jouluisia herkkuja. Olin suunnitellut aatoksi montaa erilaista kakkua, mutta sitten ajattelin järjellä ja tein vain yhden. Meitä oli syömässä kuitenkin vain viisi =) 
Löysin Kodin kuvalehdestä reseptin gluteenittomalle kääretorttupojhalle joka on tehty kookoshiutaleista. Siitä sain idean tehdä lumipallon muotoisen kakun kookospohjasta ja täytteeksi laitoin Hellapoliisin herkullista luumutäytettä (samaa jota on luumukakussa). 
Kakun kuorrutin vispikermalla.


Kookospohja oli ihanan kevyt ja raikas, aika makea maultaan kuitenkin. Kookos ja luumu oli hyvä yhdistelmä. Lumipallokakku sopii hyvin myös joulun jälkeenkin talvella kahvipöytään. Täytteeksi voit laittaa luumun sijaan esimerkiksi mustikkaa tai muuta raikasta täytettä.
Tässä ohje noin 10 hengelle. Voit tehdä kakun kääretorttuna tai pallon muotiseksi 1l leivontakulhoon.

Lumipallokakku

Pohja:


  • 3 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 3 dl kookoshiutaleita
  • 3/4 dl perunajauhoja
  • 1 1/2 tl leivinjauhetta
  • Kostutukseen 2dl maitoa+2 tl vaniljasokeria
- Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi
- Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää varovasti käännellen vaahtoon
- Paista uunin keskitasolla 250 asteessa noin 5 minuuttia
- Kumoa sokeroidulle leivinpaperille
- Anna jäähtyä

Luumutäyte:

  • 4 liivatetta
  • 2 1/2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
  • 200 g vaniljarahkaa
  • 150-200 g luumumarmeladia
  • (sokeria tarvittaessa)
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl vettä tai glögiä
- Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
- Vaahdota vaniljakastike, lisää joukkoon vaniljarahka, luumumarmeladi ja vaniljasokeri. Mausta tarvittaessa sokerilla.
- Kuumenna vesi tai glögi kiehuvaksi, liuota vedestä puristetut liivatteet joukkoon. Lisää liivateseos täytteeseen hyvin sekoittaen.

Kuorrutukseen ja koristeluun

  •  2,5 dl vispikermaa


1. Paista kookoskakkulevy
2. Valmista luumutäyte
3. Leikkaa levystä erikokoisia 1l kulhoon sopivia pyöreitä paloja, säästä myös reunapalat ja käytä niitä täyttäessä.
4. Vuoraa kulho kelmulla ja laita alimmaiseksi pohjalevy
5. Kostuta levy ja laita päälle reilusti täytettä
6. Täytä kulho täyteen ja jätä päällimäiseksi kostutettu kookospohjalevy
7. Laita kelmu päälle ja anna hyytyä 4h tai yön yli
8. Kumoa kakku tarjoilualustalle ja poista kelmut
9. Vispaa kerma ja koristele


Kookoskakkupohjaa aion käyttää toistekkin, minusta se oli parempaa kuin perinteinen kakkupohja. Lopuksi laitan vähän kuvia meidän joulusta =)
Hyvää loppuvuotta kaikille lukijoille!










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti