keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Gluteenitonta herkkua!

Nyt on elo-syyskuussa ollut hiljaista kakkutilausten suhteen, mutta olen kuitenkin keksinyt syitä leipomiseen =) Meidän poika on koko kesän oireillut mahansa kanssa ja kun poistettiin vehnä ruokavaliosta alkaa pojun maha toimimaan normaalisti. Olen siis saanut opetella uusia reseptejä tämän johdosta.
Olen tehnyt tattarijauhoista reiskaa, reseptin sain ystävältäni Siniltä. Itse pidin kovasti tattaririeskasta mutta poika ei niinkään. Koostumus tässä leivässä on tietenkin ihan eri kuin vehnää sisältävässä. Tässä resepti rieskojen tekoon. Tämä on todella helppo valmistaa!

Tattari-rieska ( 1 iso pyöreä rieska )


  • 3 dl tattarihiutaleita
  • 1/2 tl suolaa
  • 2dl hedelmäsosetta/vettä/kermaviiliä
  • 30g margariinia
- Sekoita kaikki ainekset yhteen ja anna turvota kunnes uuni lämpeää 250 asteeseen (10-15min)
- Taputtele taikina leivinpaperille isoksi pyöreäksi rieskaksi
- Paista uunissa keski-osassa noin 15 min, kunnes rieska on kauniin ruskea

Taikinaan voit lisätä oman maun mukaan yrttejä, mausteita tai muita aineksia. Itse tein juustoiset rieskat =)

Olen myös opetellut tekemään gluteenittomia leipomuksia. Ensimmäinen kokeilu oli gluteeniton marja-mascarpone torttu. Tämä oli ihanan raikas torttu joka syötiin loppuun samantien =)


Gluteeniton marja-mascarpone torttu (24 cm vuokaan, 12 annosta)

Pohja: 

  • 1 1/2 dl kaurahiutaleita
  • 1 1/2 dl gluteenitonta vehnäjauhoa
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vanilliinisokeria
  • 100g voita 
  • 1 kananmuna
Paista uunissa 200 asteessa noin 10 min

Täyte:

  • 2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta 
  • 1 prk mascarponea
  • 1 prk maitorahkaa
  • 1/2 dl sokeria
Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi ja sekoita joukkoon muut ainekset

Pinnalle:

Marjoja makusi mukaan =)

Tänään tein meille 3-vuotis hääpäivän kunniaksi täytekakkua. Gluteeniton tämäkin, jotta koko perhe pääsi nauttimaan. Halusin harjoitella kermalla pursottmista koska sitä olen tehnyt vain pari kertaa. Ja vieläkin huomaan että harjoitusta tarviin lisää. Tällä kertaa jälki on ihan ok, mutta kerma jäi vähän liian löysäksi kuitenkin. Täytekakku sisältää mustikoita pakkasesta, valkosuklaamoussea ja koristelut tein vaalenapunaisella sokerimassalla sekä suklaalla.


Suklaa-koristeet on helppo tehdä mutta haastavat siinä mielessä että ne sulaa hyvin äkkiä huoneenlämmössä. Ja kun niitä siirtää kakkuun täytyy olla tosi varovainen koska koristeet on niin hauraita. Mullahan kävi niin että toi Kimilla teksti hajosi =) Eli kannattaa tehdä suklaakoristeet todella paksuiksi.

Itse kakku näyttää tältä =)




Kakkupohjan tein ihan normaaliin tapaan, korvasin vehnajaujot gluteenittomilla. Kakkupohja onnistui ihan hyvin. Ainut haittapuoli oli kakun murentuminen leikatessa. Suosittelen siis leikkaamaan kakkua kylmana.
Muuten gluteeniton kakkupohja on yhta hyvaa kuin tavallinenkin!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti