maanantai 13. toukokuuta 2013

Äitienpäiväkakku

Olen jo pitkään halunnut tehdä kinuskikakun, hyvää tilaisuutta ei vaan ole tullut. No nyt olikin hyvä tilaisuus tehdä äitienpäivän kunniaksi ihanaa kinuskikakkua. Olen aina rakastanut kinuskin makua, etenkin kakussa. Muistan miten pienenä tyttönä yritin päästä mukaan jokaiseen kissan ristiäiseen jos siellä sattuisi olemaan kinuskikakkua tarjolla =)

Tämän kakun tein viiden munan sokerikakkupohjalle, täytin puolukkamoussella ja kostutin vaniljamaidolla. Reunukset ja kuorrute kuohukermaa jossa pieni määrä vaniljakreemijauhetta. Ja keskellä suussa sulavaa kinuskia sekä valkoisesta sokerimassasta valmistetut koristeet.


Viiden munan kakkupohjaan tulee jauhoja, sokeria, munia yhtä paljon mitattuna esim laseihin.Jauhoihin lisäsin 2 tl leivinjauhetta. Sokeri ja munat vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi ja sitten lisätään jauhot varovasti käännellen siivilän läpi. Viiden munan kakkupohjasta riittää syömistä noin 15 hengelle. Pohjaa paistetaan uunin alatasolla 175 asteessa 40 min ajan. Tarkista kypsyys hammastikulla. Jos tikkuun jää taikinaa, anna vielä olla hetken uunissa.
Tästä kakkupohjasta tuli korkea ja pehmeä, ainut vaan että musta se oli hieman epätaisainen. Sainkin hyvän vinkin Pullahiireltä kasata kakku ensi kerralla irtopohjavuokaan ja antaa hyytyä jääkaapissa yön yli. Seuraavan kakku-tilauksen teenkin tällä tavalla, siitä lisää ensi kerralla.


Mietin pitkään mikä olisi paras vaihtoehto täytteeksi. Mielessäni oli raikkaat marjat makean kinuskin kaveriksi. Puolukkaan päädyin ja se oli oiva valinta. Sopii erinomaisesti kinuskin kanssa. Mieheni mielestä tämä oli parhaimman makuinen kakku jota olen tehnyt =) Joten suosittelen!

Puolukka-mousse 5-7 munan kakkuun tai 10 jälkiruoka-annosta

3 liivatelehteä
1/4 rkl vettä
2 dl vaniljajugurttia
200g tuorejuustoa (maustamatonta)
1 tl vaniljasokeria
2 munanvalkuaista
3/4 dl sokeria
2 dl puolukkasurvosta (sulatin pakastepuolukkaa ja survoin)

- Liivatteet kylmään veteen likoamaan
- Sekoita tuorejuusto, vaniljasokeri sekä vaniljajugurtti tasaiseksi
- Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää sokeri loppuvaiheessa vähitellen
- Kiehauta vesitilkka kattilassa, purista liivatteista ylimääräinen neste pois ja anna sulaa kattilassa koko ajan sekoittaen
- Kaada ohunea nauhana tuorejuusto-seokseen
- Sekoita valkuaisvaahto tuorejuusto-seokseen varovasti
- Lisää puolukat

Täytä kakku ja anna hyytyä 4-5 tuntia tai yön yli




Kinuskin tekeminen on aikas tarkkaa puuhaa. Otin ohjeen Kinuskikissan sivuilta. Tähän viiden munan kakkuun tuli 2dl kuohukermaa ja 2dl fariinisokeria. Keitä kinuski puhtaassa teflon-kattilassa, kuumenna ainekset kunnes seos on kiehuvaa. Alenna lämpötilaa puolella ja jatka keittämistä 15-20 min. Tarkista kinuskin valmius vesitestillä. Kaada lasiin kylmää vettä ja lisää nokare kinuskia. Jos kinuksi liukenee veteen, se ei ole vielä valmista. Jos sen sijaan saat nostettua nokareen kokonaisena lasista, on kinuski valmista.
Minun kinuski onnistui mielestäni ihan hyvin, maultaan ainakin. Esteettisesti se olisi voinut olla tasaisempaa =) Ja leikatessa se oli hieman "sitkeää". Minä keitin kinuskia 30min ja luulen että se oli liian pitkä aika. Ensi kerralla ajattelin myös kokeilla laittaa sekaan nokareen voita joka pehmentäisi koostumusta. Mutta hyvää oli, olisin voinut syödä kinuskin ihan sellaisenaan =)


Perhos ja kukkakoristeet tein valkoisesta sokerimassasta, koristelin hopeisilla ja valkoisilla nonparelleilla. Nonparellit liimasin kiinni tomusokeri-vesi seoksella. Siihen ei sen kummempaa ohjetta ole, sekoitat vaan nämä ainekset kunnes tulee "liimamainen" koostumus =)


Ja sitten vielä ohje pursotuskerman tekoon. Luin Kinuskikissan sivuilta hyvän ohjeen miten saa kermasta sopivan paksuista. Tämän kakun kuorrutin 3dl kermalla johon lisäsin 3 rkl vaniljakreemijauhetta. Kermaa vatkasin niin että aloitin pienellä teholla, lisäen tehoa pikkuhiljaa. Kun kerma oli vaahtomaista lisäsin vaniljakreemijauhetta pienissä erissä koko ajan vatkaten. Kerma sai ihanan vaniljaisen maun, sekä koostumus oli täydellinen pursotuksen tekoon. Tämä olikin ensimmäinen kerta kun tein ihan perinteisen kermakakun, joten pursotusjälki ei ole täydellinen, mutta harjoitusta sekin vaatii.

Äitienpäivää vietettiin herkutellen kolmen äidin kera =) Oma äitini sekä puolisoni äidin. Meitä oli yhteensä vain viisi syöjää lapset mukaanlukien ja ajattelin että kakkua jää hirveästi yli. Jokainen ottikin reilusti lisää ja parit palat kiikutettiin vielä naapuriinkin. Ei ollut siis aihetta huoleen, kakku meni nopeasti suihin vaikka meitä oli niin vähän ;)

2 kommenttia: